Hersengolven, wat zijn het?

Hersengolven zijn elektromagnetische golven die worden gegenereerd door onze hersenen en kunnen worden gemeten met een elektro-encefalografie (EEG). Sommige golven hebben lage frequenties, terwijl andere hoge frequenties hebben. Ze zorgen ervoor dat onze gedachten, emoties en gewaarwordingen in evenwicht zijn, gefocust blijven en openstaan voor alles wat om ons heen gebeurt. Ons brein zendt gedurende de hele dag hersengolven uit, deze kunnen worden gemeten in Hertz (Hz), wat aangeeft hoe vaak de golven per seconde voorkomen.

Beta-golven (12 Hz tot 40 Hz)
Beta-golven worden vaak gemeten wanneer we wakker zijn. Ze zijn betrokken bij bewust denken en hebben meestal een stimulerend effect op onze hersenactiviteit. De juiste hoeveelheid beta-golven stelt ons in staat om ons te concentreren en zonder moeite taken uit te voeren die denkwerk vereisen. Te veel beta-golven kunnen echter stress veroorzaken en gevoelens van angst opwekken. In een hoge betafrequentie kunnen onze gedachten hyperactief zijn, vooral wanneer we ons zorgen maken of gestrest zijn. Beta-hersengolven hebben ook het vermogen om spierspanning en bloeddruk te verhogen en angstgevoelens te veroorzaken.

Zodra we onze ogen sluiten en ontspannen, gebeurt er vanzelf iets magisch. Onze hartslag vertraagt en ons hart communiceert met onze hersenen om naar lagere hersengolven te gaan. Je komt terecht in de Alfa-golven.

Alfa-golven (8 Hz tot 12 Hz)
Alfa-golven zijn dominant wanneer onze innerlijke wereld meer aanwezig is dan de externe wereld. Deze frequentie overbrugt de kloof tussen ons bewuste denken en ons onderbewustzijn. Alfa-golven worden geassocieerd met ontspanning en rust en worden gegenereerd wanneer we ontspannen en niet volledig alert zijn, zoals bij meditatie, ontspanning of dagdromen. We denken nog steeds, maar onze gedachten worden steeds rustiger en kalmer.

Naarmate we verder ontspannen en de controle loslaten, merken we dat ons lichaam in een soort lichte trance terechtkomt, wat resulteert in theta-hersengolven.

Theta-hersengolven (4 Hz tot 8 Hz)
Theta-hersengolven zijn betrokken bij dagdromen en slapen. Ze hebben te maken met ons innerlijke en intuïtieve onderbewustzijn. Tijdens het ervaren van theta-golven synchroniseren onze linker- en rechterhersenhelft, terwijl ons analytisch denken naar de achtergrond verdwijnt. In deze thetagolven hebben we toegang tot ons onderbewustzijn, waar verandering kan plaatsvinden.

Als we nog dieper gaan, komen we in deltahersengolven. Deze langzamere hersengolven worden vaak geassocieerd met onbewuste gevoelens en empathie.

Deltahersengolven (0 Hz tot 4 Hz)
Deltahersengolven zijn de langzaamste hersengolven van het menselijk brein. Ze komen voor tijdens diepe slaap en zijn verbonden met ons onbewuste. Ze hebben invloed op onze intuïtie en empathie. Delta-golven kunnen echter ook aanwezig zijn in de waaktoestand. In deze toestand fungeert delta als een soort radar waarmee we op het diepste onbewuste niveau informatie zoeken en proberen te begrijpen wat ons denkproces niet kan bevatten. Ze hebben ook invloed op onbewuste lichaamsfuncties, zoals het reguleren van de hartslag en spijsvertering.

Gammahersengolven (40 Hz tot 100 Hz)
Gammahersengolven zijn zonder twijfel de snelste hersengolven. Ze worden geassocieerd met zeer intense concentratie en leren. Hoge pieken in gamma-golven worden ook waargenomen tijdens momenten van gelukzaligheid. Gamma-golven zijn belangrijk voor een goed geheugen en informatieverwerking. 40 Hz-gamma-golven spelen een belangrijke rol bij het coördineren van onze zintuigen en het aanleren van nieuwe dingen.

Wat kun je doen om je hersengolven te stimuleren?
Er zijn veel manieren om de niveaus van deze verschillende hersengolven te verbeteren, waaronder meditatie, binuaral beats en floaten.

1. Meditatie: Leer mediteren en verhoog je alpha- en theta-golven. Door je te concentreren op het nu en je ademhaling, kalmeer je je geest en verhoog je je mentale helderheid en emotionele stabiliteit. Het is bewezen dat regelmatige meditatie een diep gevoel van rust en ontspanning oproept.

2. Luister naar Binaural beats: Ontdek de kracht van binaural beats, waarbij twee ritmische tonen met een minimaal frequentieverschil worden afgespeeld. Laat je hersenen zich aanpassen aan deze frequenties en ervaar verschillende gemoedstoestanden, afhankelijk van het soort beats. Het is een geweldige manier om je hersengolven in harmonie te brengen.

3. Floaten: Stap in een floatcabine en dompel jezelf onder in een oase van ontspanning. Na slechts 40 minuten beginnen je hersenen theta- en delta-golven uit te zenden, wat resulteert in een diepe staat van ontspanning en verhoogd bewustzijn. Dit is jouw kans om lekker te ontspannen.

Wil je meer ontspanning en een betere connectie met jezelf? Probeer dan eens je hersengolven te stimuleren en ervaar de voordelen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Neem contact op

Ik kijk ernaar uit om je te leren kennen.