Stress wordt vaak negatief bekeken, maar wist je dat het eigenlijk een ingebouwd alarmsysteem is dat ons brein alert maakt in gevaarlijke situaties? Het heeft ons geholpen te overleven door ons instinctief te te laten vechten, vluchten of bevriezen wanneer dat nodig was. Na ongeveer 20 minuten intense stress hebben we minstens 5 minuten rust nodig om ons lichaam weer in balans te brengen en het stresshormoon cortisol te verminderen.
Helaas lijken we die essentiële rustmomenten vaak te missen en stressmomenten duren vaak langer dan die 20 minuten. Dit resulteert in een continu actief zenuwstelsel, waardoor lichaam en brein geen kans krijgen om volledig te herstellen, wat uiteindelijk tot uitputting leidt.
Veel van deze uitdagingen zijn verbonden met hoe ons brein stress verwerkt. In stresssituaties besteedt ons brein veel energie aan overlevingsproblemen, maar als dit te lang aanhoudt, raken bepaalde hersengebieden, zoals de frontale kwab, overbelast. Dit heeft negatieve gevolgen voor zaken als planning, organisatie en persoonlijke ontwikkeling.
Chronische stress, zoals constant werken, kan een 'programmering' in ons brein teweegbrengen die hard werken als cruciaal beschouwt. Het wordt moeilijk om te erkennen dat deze gejaagde levensstijl ons belemmert.